Potpisivanje Ugovora za dogradnju luke Mrtvaška na Lošinju

MALI LOŠINJ, 22.11.2019.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija potpisali su danas u Malom Lošinju Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu dogradnje luke Mrtvaška. Svečanosti potpisivanja u Palači Fritzi nazočili su ministar turizma Gari Cappelli, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić i gradonačelnica Malog Lošinja, Ana Kučić.

Projektom vrijednim 81,5 milijuna kuna, koji Europska unija sufinancira s 69 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda u uvali Mrtvaška izgradit će se lukobran u dužini od 120 metara, operativni plato, 2 trajektne rampe i gat za privez brodica komunalnog veza. Za provedbu projekta iz Državnog proračuna osigurano je 12,2 milijuna kuna.  Završetak je planiran za 2023. godinu.

Županijska lučka uprava Mali Lošinj je s ovim potpisom ugovora za izgradnju luke Mrtvaška, i prije potpisanim ugovorima za izgradnju luke Susak i luke Unije, te nadolazeće potpisivanje za izgradnju luke Rovenska, u razdoblju godine i pol, povukla ukupno 140 milijuna kuna iz EU fondova, i time potvrdila svoju proaktivnost i viziju za izgradnjom i dogradnjom luka, gatova i riva koje povezuju ljude i gradove i čini neraskidivu cjelinu i sinergiju.‘. – rekao je ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija zaključujući da se Mali Lošinj pozicionira kao nezaobilazna nautička destinacija na Jadranu, dostupna iz svih prometnih pravaca.

Dogradnjom luke će se omogućiti prihvat većih plovila na linijama koje će se izmjestiti iz luke Mali Lošinj u luku Mrtvaška. Radi se o trajektnoj liniji 401 Zadar – Ist – Olib – Silba – Premuda – Mali Lošinj, brzobrodskoj liniji 9141 Pula – (Unije – Susak) – Mali Lošinj – (Ilovik – Silba) – Zadar, te međunarodnoj liniji Rimini – Cesenatico – Pesaro – Mali Lošinj. U luci Mrtvaška također je predviđeno pristajanje brodova na budućoj međužupanijskoj liniji Mali Lošinj – Pag – Rab, koja prema očekivanjima počinje prometovati u proljeće 2020. godine, kao i na planiranoj dužobalnoj liniji Rijeka – Mali Lošinj – Split – Dubrovnik.

Buduće putnike na Lošinj najviše će razveseliti skraćeno vrijeme putovanja, s obzirom da promet neće usporavati ograničenja brzine koja su na snazi za područje luke Mali Lošinj. Tako bi, jednom kada dogradnja luke Mrtvaška bude završena, plovidba trajektom iz Zadra umjesto dosadašnjih 7 sati trebala trajati 5 sati i 30 minuta.

Ministar Butković je još jednom naglasio kako ovi projekti zaista označavaju „renesansu hrvatske obale“ budući da se nikad nije ovoliko ulagalo u lučku infrastrukturu, a Primorsko-goranska županija je jedna od onih u kojoj se odvija najveći broj projekata: ‘Vrijednost ulaganja koje provodimo kroz ovaj projekt za luke u Primorsko-goranskoj iznosi 224,3 milijuna kuna a uz ta sredstva Ministarstvo je tijekom ove godine izdvojilo i više od 26 milijuna kuna iz nacionalnih sredstava.’ – naglasio je ministar Butković te dodao kako se nastavlja s ovim uspješnim projektom ulaganja koji, osim što doprinosi povezivanju otoka, ujedno omogućava pretpostavke za jači gospodarski rast i razvoj.

Projekt luke Mrtvaška dio je velikog investicijskog ciklusa koji Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provodi s ciljem prometnog povezivanja hrvatskih otoka, njihova gospodarskog razvoja, kao i zbog zadržavanja lokalnog stanovništva.