Potpisivanje ugovora za unapređenje lučke infrastrukture na području gradova Rab i Senj

RAB, 2.9.2021.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je danas na svečanosti potpisivanja dva ugovora za unapređenje lučke infrastrukture na području gradova Rab i Senj.

Ugovori vrijedni 55,4 milijuna kuna odnose se na dodjelu bespovratnih sredstava za projekt rekonstrukcije i sanacije obale u luci Rab te na projekt izgradnje nove rampe unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica.

Uz ministra i potpisnike ugovora na svečanosti potpisivanja sudjelovali su i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, saborski zastupnik Josip Borić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ličko-senjski župan Ernest Petry, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić i gradonačelnik Grada Senja Jurica Tomljanović.

Projekt u Stinici dugo se pripremao te će po završetku znatno olakšati manevriranje trajekata, a projekt u gradu Rabu izmijenit će vizuru grada i doprinijeti razvoju turizma“, izjavio je ministar Butković prilikom potpisivanja ugovora za projekte kojima će se dodatno unaprijediti lučka infrastruktura u funkciji obalnog linijskog pomorskog prometa.

Navedena ulaganja na Rabu dio su velikog investicijskog ciklusa kojeg provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, poznatog pod nazivom Renesansa na hrvatskoj obali, kroz koji je do sada uloženo gotovo 2 milijarde kuna u male primorske i otočne luke, najvećim dijelom europskih, ali i državnih sredstava. Svi projekti se financiraju u 100-postotnom iznosu, gdje je 85 posto sredstava osigurano iz Kohezijskog fonda, a ostatak se financira iz proračuna Ministarstva. Većina ugovorenih projekata započela je s realizacijom, a radovi su u punom pogonu.