Potpredsjednik Vlade i ministar Butković obišao luku u Korčuli

KORČULA, 10.11.2022.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u četvrtak, 10. studenoga 2022. godine na Korčuli, gdje je sudjelovao na konferenciji projekta izgradnje nove luke Polačište.

Riječ je o projektu vrijednom više od 189 milijuna kuna koji je sufinanciran sredstvima Europske unije, a kojim je, sa zapadne i istočne strane luke, predviđena izgradnja potpuno novih operativnih gatova s dvama trajektnim vezovima. Na istočnoj strani luke planirana je pak obala u dužini od 130 m s trajektnim vezom, a na zapadnom dijelu luke privezna obala dužine 218,4 m. Provedbom projekta povećat će se kapacitet odvijanja pomorskog prometa, a nova luka Polačište omogućit će pristanak plovila na njenom području u svim vremenskim uvjetima.

„Projekt luke Polačište potvrđuje ispravnu politiku ove Vlade, a to je da treba pokrenuti veliki investicijski ciklus u lučku infrastrukturu.”, izjavio je potpredsjednik Vlade dodavši kako se danas u projekte obnove i izgradnje novih luka ulaže oko 2 milijarde kuna, i to najviše zahvaljujući europskim sredstvima. „Kada gledam lučku infrastrukturu, ono što se radi te ono što će se tek raditi, mislim da je Korčula zaista pripremila velike projekte.”, zaključio je potpredsjednik Vlade i dodao kako preostaje realizacija luke Perna s obilaznicom Orebić, a to bi pojasnio je, trebalo ići u sljedećoj financijskoj perspektivi.

„Mi kao županija veliki naglasak stavili smo na povezanost naših otoka. Realizirani su brojni projekti lučke infrastrukture, naravno uz podršku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Ono na čemu ćemo ustrajati i dalje su, kako izgradnje luka, tako i nastavak cestovne povezanosti naše županije. Imamo podršku Vlade, kako za nastavak autoceste do Dubrovnika, tako i brzu cestu preko Pelješca te brzu cestu od Dubrovnika do Zračne luke Dubrovnik.”, izjavio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić koji je sudjelovao na konferenciji.

Konferencija je zaključena obilaskom gradilišta luke Polačište, kojemu su se priključili i ostali sudionici konferencije – saborski zastupnik Branko Bačić, zamjenik župana Joško Cebalo, ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Ante Tvrdeić i drugi.