Potpredsjednik Vlade i ministar Butković obišao radove na realizaciji obilaznice Stona

STON, 9.2.2023.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u četvrtak u Stonu u čijoj je bližoj okolici obišao tijek radova na izgradnji obilaznice Stona, kao završne faze projekta „Cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom“.

Radove na gradilištu, uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića, obišli su predstavnici Hrvatskih cesta te regionalne i lokalne vlasti s područja Dubrovačko – neretvanske županije, a po završetku obilaska Potpredsjednik Vlade i ministar Butković govorio je o tijeku radova, očekivanom završetku ove faze projekta, ali i o ostalim važnijim cestovnim projektima na području županije.

„Prije svega zahvaljujem Hrvatskim cestama koje su uspješno vodile ovaj Projekt i vode ga prema svome kraju, naravno, zahvaljujem i Županiji te Gradu Dubrovniku, ali i svima koji su uključeni u realizaciju ovog posljednjeg dijela Projekta cestovne povezanosti s Južnom Dalmacijom, a koji ide polako svome konačnom kraju.

„Danas smo došli pogledati radove na ovoj dionici ukupne duljine nešto manje od osam kilometara, čiji završetak je predviđen prije Uskrsa ove godine. Vjerujem da će nakon završetka radova procedura tehničkog pregleda i svega onoga što treba napraviti prije samog otvaranja i puštanja u promet ove posljednje dionice, biti na vrijeme i biti kako treba.“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković te istaknuo kako će se u posljednjoj fazi radova uključiti i Ministarstvo graditeljstva i državne imovine.

„Završetkom posljednje faze ovih radova ujedno će se realizirati jedan od najvećih infrastrukturnih projekata danas u Hrvatskoj, a koji je obilježio prve godine članstva Hrvatske u Europskoj Uniji te je ujedno najveći projekt čija realizacija je sufinancirana EU sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020..“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković spomenuvši pritom značaj već realiziranog projekta izgradnje Pelješkog mosta, kao primjer uspješne realizacije značajnog segmenta cjelokupnog projekta Cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je kako bi svi radovi na stonskoj obilaznici trebali biti završeni krajem ožujka dodavši kako je riječ o nešto kraćoj dionici Projekta od ostalih, ali vrlo kompleksnoj. „Tu ima pet objekata, od čega su dva tunela, most Ston i dva podvožnjaka. Što se stanja radova tiče, svi objekti su u visokoj fazi dovršenosti, osim jednog tunela gdje se radi na centralnoj odvodnji, no i ti radovi bi trebali biti brzo završeni.“, zaključio je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, investitora radova.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković ovom prigodom je spomenuo i da su u tijeku pripreme za novu financijsku perspektivu i novu omotnicu, kao i realizaciju projekata u sklopu Nacionalnog programa oporavka. „Kada govorimo o prometnim projektima ulaganja će biti najveća u željezničku infrastrukturu, ali će i cestovna infrastruktura imati svoju zastupljenost. Tu prvenstveno mislim na projekte Splitske aglomeracije, obilaznice Splita, znači kompletne multimodalne platforme jer Split je u prometnom smislu zaista zagušen i potrebno je usmjeriti značajna ulaganja prema Splitu, ali i u projekte ovdje u Dubrovačko – neretvanskoj županiji.“, rekao je naglasivši projekte poput brze ceste prema zračnoj luci, obilaznice Orebića i niz projekata koji se pripremaju.

Odgovarajući na novinarska pitanja o projektu brze ceste prema zračnoj luci, potpredsjednik Vlade i ministar Butković rekao je kako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, odnosno, Hrvatske ceste u suradnji s Dubrovačko – neretvanskom županijom već radi na pripremi realizacije projekta izgradnje brze ceste, za koju je već definirana prostorno – planska trasa.