Potpredsjednik Vlade i ministar Butković obišao radove u sklopu projekta novog putničkog terminala u Gradskoj luci Split

SPLIT, 19.2.2024.

Potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković obišao je  radove u sklopu projekta novog putničkog terminala u Gradskoj luci Split, projektu za čiju je provedbu osigurano gotovo 6,8 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Izgradnja novog putničkog terminala jedan je od najvećih lučkih pomorskih projekata danas u Hrvatskoj. „Ukupna vrijednost ovog projekta je 17 milijuna eura i Split će dobiti novu zgradu putničkog terminala“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar Butković prilikom obilaska radova te je dodao kako se isti projekt provodi i u Šibeniku. „Stalno naglašavam kako smo mi pomorska zemlja, okrenuti moru, živimo od mora i mislim da je jako bitno da se sva prateća infrastruktura, postojeća infrastruktura, obnovi i da se izgradi i nova“, izjavio je Butković naglasivši kako je to smisao velikog investicijskog ciklusa od preko 300 milijuna eura koji se trenutno provodi u Hrvatskoj. „Imali smo sad i prezentaciju od preko 200 milijuna eura novih projekata što uključuje i novu ribarsku luku u Komiži i svih ovdje projekata u postojećoj luci, ali i u sjevernoj luci, to je jedan koncept koji je zaista dobar, koji je i ravnatelj sa svojim timom osmislio“, nastavio je Butković podsjetivši na važnost izmjene TEN-T uredbe kojom je Hrvatska uvrštena na nova četiri koridora, a luka Split na popis osnovnih luka, jer sve su to ključne odluke da sve velike projekte u samoj luci i oko luke možemo financirati iz Instrumenta za povezivanje Europe i drugih mehanizama.

Ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović rekao je u izjavi za medije kako će se gat sv. Duje osloboditi za domaći linijski promet te će se na taj način podići razina kvalitete domaćeg linijskog prometa, odnosno života naših otočana koji dobivaju novih pet vezova i 14 tisuća kvadratnih metara dodatnih operativnih površina koje su do sada, zbog režima međunarodnog prometa oko 300 dana u godini bili zaključane. „Rok je lipanj 2025. godine, godinu i tri mjeseca otprilike od danas i cilj nam je da taj projekt bude spreman za novu sezonu 2025.“, zaključio je ravnatelj Mihanović.