Potpredsjednik Vlade i ministar Butković sudjelovao na konferenciji projekta „Dogradnja gata Vrulje u sklopu pomorsko – putničkog terminala u luci Šibenik”

ŠIBENIK, 29.8.2022.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je u  ponedjeljak, 29. kolovoza u Šibeniku na početnoj konferenciji projekta „Dogradnja gata Vrulje u sklopu pomorsko – putničkog terminala u luci Šibenik (III. faza zahvata)”.

U nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića, šibensko-kninskog župana Marka Jelića te šibenskog gradonačelnika Željka Burića, ravnatelj Lučke uprave Šibenik Paško Dželalija s odabranim izvođačem radova tvrtkom Minigradnja d.o.o. potpisao je Ugovor za izgradnju zgrade pomorsko – putničkog terminala s uređenjem prometnih površina i instalacija iz obuhvata III. faze, u iznosu od 44,7 milijuna kuna bez PDV-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković na konferenciji se prigodno obratio nazočnima te čestitao gradonačelniku Šibenika, kao i ravnatelju Lučke uprave i odabranom izvođaču radova na potpisu ovog vrlo vrijednog ugovora, na kojem bi radovi trebali trajati 22 mjeseca. „Malo koji grad danas u Hrvatskoj je napravio ovakav progres i dalje se razvija. Naše Ministarstvo je sudjelovalo na brojnim projektima u gradu, tu je projekt Vrnaže koja je i pravi i jedinstveni primjer luke za komunalne vezove, zatim Poljana i garaža. To su projekti koji su promijenili grad, a takav će biti i ovaj.”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković dodajući da je u Šibensko-kninskoj županiji u posljednje četiri godine u projekte na pomorskom dobru uloženo oko 50 milijuna kuna. „Ovaj projekt koji zaista lijepo izgleda i ne nagrđuje vizuru grada Šibenika, a koji će sadržajno sigurno puno značiti i u funkcioniranju Lučke uprave i drugih službi koji će tu biti smještene, pokazuje opredjeljenje Vlade oko ulaganja u pomorsko dobro, obnovu riva i sadržaja i s time ćemo snažno nastaviti i u budućem razdoblju.”, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković dodajući da se danas u izgradnju i uređenje riva i luka ulaže dvije milijarde kuna.

Odgovarajući na novinarska pitanja o daljnjim ulaganjima potpredsjednik Vlade i ministar Butković pojasnio je kako je financiranje uvijek bilo to koje je presudno za projekte jer državna lučka uprava teško može sve iz vlastitih sredstava ili bez podrške države. Spomenuo je kako je u ovom slučaju važno da se pronašao način i to tako da se jedan dio financira iz europskih sredstava, a drugi dio ide preko Državnog proračuna. „Svi daljnji projekti i aktivnosti, koje želi raditi lučka uprava, mi kao ministarstvo, naravno i ja kao ministar, otvoreni smo za razgovor da sjednemo i vidimo kako zaokružiti daljnju financijsku konstrukciju. Tako da u ovom trenutku rano je govoriti o daljnjim fazama, budući da smo zaokružili sada ovu, i da će radovi krenuti i završiti kroz 22 mjeseca, kako je i predviđeno.”, pojasnio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.