Povodom završetka radova na ‘Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu’ potpisani ugovori za dva projekta LU Rijeka

RIJEKA, 23.5.2019.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sa suradnicima i predstavnicima lokalne samouprave te predstavnicima poslovne i lučke zajednice, obišao je danas terminalsku novogradnju u Luci Rijeka te sudjelovao u prigodnoj svečanosti povodom završetka radova na izgradnji ‘Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala’ (DSCT).

Ministar Butković obratio se sudionicima i uzvanicima svečanosti povodom završetka radova prve faze realizacije projekta izgradnje ‘Zagreb deep sea kontejnerskog terminala’: „Zaista sam sretan da smo napokon došli do ovog dana kada smo dovršili radove na Zagrebačkoj obali ukupno vrijedne 109 milijuna eura. S ovim projektom nastavljamo i dalje, gradimo cestu D403 ali i radimo na projektu nizinske pruge koja će spojiti Rijeku sa Mađarskom. Sada nas očekuje i odabir koncesionara za Zagrebačku obalu sa kojim očekujemo potpisati ugovor negdje u rujnu ove godine. Od novog koncesionara očekujemo da sagradi dodatnih 280 metara obale, ali i ostatak infrastrukture, a sve kako bi donio dodatni promet luci Rijeka i svrstao je uz bok drugim važnim europskim lukama.“ – rekao je ministar Oleg Butković, istaknuvši kako Lučka uprava Rijeka u realizaciji ima ukupno sedam projekata za koje je odobreno sufinanciranje iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), ukupne procijenjene vrijednosti 132.865.303,00 eura.

Izgradnja novog kontejnerskog terminala najvažniji je te ujedno najveći kapitalni projekt realiziran u okviru ‘Rijeka Gateway projekta II’, odnosno Projekta obnove riječkog prometnog pravca, ukupne vrijednosti 112,5 milijuna eura (84 milijuna eura zajma i 28,5 milijuna eura sredstava Državnog proračuna), kojega je Vlada pokrenula u suradnji sa Svjetskom bankom, a realizira se kroz dvije osnovne faze.

Prva faza Projekta, koja uključuje izgradnju obale od 400 metara obalnog zida sa zaobaljem, završena je. Slijedi izgradnja lučke prometne infrastrukture (pristupna lučka cesta i željeznički kolosijeci), kao i izgradnja intermodalnog terminala i spojne ceste D403 te koncesioniranje terminala, koje je također u tijeku.

U okviru svečanosti potpisani su ugovori za isporuku i izvođenje radova na dva projekta Lučke uprave Rijeka, ukupno vrijedna gotovo 65 milijuna kuna, koji se financiraju iz CEF Instrumenta.  Riječ je o projektu rekonstrukcije terminala Bršica za opće terete u bazenu Raša, specijaliziranog za ukrcaj i skladištenje drva, u čijem sufinanciranju udio EU sredstava iznosi više od 23 milijuna kuna odnosno 45 %, te projektu nabavke opreme za informatički sustav lučke zajednice u luci Rijeka, čiju provedbu EU podupire s preko 10,5 milijuna ku na ili 85 % vrijednosti izdataka.

Završetkom izgradnje ove prve faze, a potom i druge, ‘Zagreb deep sea kontejnerski terminal’ imat će kapacitet za prekrcaj kontejnera od približno 1 milijun TEU godišnje i biti će u osposobljen za prihvat posljednje generacije kontejnerskih brodova.