Predsjednik Vlade Plenković i ministar Butković obišli projekte u Luci Slavonski Brod

SLAVONSKI BROD, 2.6.2022.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima su u četvrtak, 2. lipnja 2022. boravili u Slavonskom Brodu, gdje su obišli novoizgrađenu Luku Slavonski Brod, a tom su prigodom predstavljeni i planovi radova na proširenju kontejnerskog terminala u luci.

U izjavi za medije nakon obilaska luke, ministar Butković je istaknuo važnost projekta izgradnje i unapređenja infrastrukture u luci Slavonski Brod, ukupne vrijednosti oko 280 milijuna kuna. Budući je riječ o projektu koji se provodio u više faza, posljednja faza vrijednosti 130 milijuna kuna, financirana je europskim sredstvima.

“Ovaj projekt ovdje u Slavonskom Brodu zapravo pokazuje opredjeljenje Vlade Republike Hrvatske i nas kao Ministarstva, da koristimo i sve više usmjeravamo sredstva i investicije prema rijekama i unutrašnjim plovnim putovima, naravno u tom smislu i teretnim terminalima.”, kazao je ministar Butković te dodao kako bi sličan projekt uskoro trebao krenuti i u Osijeku.

Ministar Butković osvrnuo se i na još jedan projekt u luci Slavonski Brod kojim će se povećati kapaciteti kontejnerskog terminala u luci, a gdje će biti smještene servisne službe, carina, policija i ostalo potrebno za funkcioniranje terminala. Podsjetimo, upravo je za navedeni projekt “Izgradnja građevina za pregled i popravak kontejnera sa pripadajućom infrastrukturom u luci Slavonski Brod”, ukupne vrijednosti veće od 21 milijun kuna, prije dva tjedna dana suglasnost Vlade Republike Hrvatske. Planirani rok završetka navedenog projekta je kraj 2024. godine.

U izjavama za medije ministar mora prometa i infrastrukture osvrnuo se i na plovnost same rijeke, rekavši kako je potrebno raditi na njenom poboljšanju, odnosno, pokušati pokrenuti projekt kojim bi se moglo krenuti prema produbljenju korita s ciljem podizanja plovnosti Save na višu razinu.

Ministar Butković zaključio je na kraju kako je riječ o projektu koji ima dobru budućnost, kao i da vjeruje da će teret koji je potreban ovdje, kroz godine dostići svoje povijesne rezultate.

Prije obilaska infrastrukture u Luci Slavonski Brod, predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, sudjelovali su na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije.