Predstavljeno 7 autobusa za gradski prijevoz putnika u Osijeku

OSIJEK, 21.9.2022.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković u Osijeku je sudjelovao na početnoj konferenciji projekta nabave novih autobusa za Gradski prijevoz putnika, prilikom čega je predstavljeno i prvih sedam novih autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza.

Potpredsjednik Vlade istaknuo je kako je ovdje riječ o još jednom velikom projektu koji se financira iz europskih sredstava preko Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a to je nabavka novih autobusa, pojasnivši da je za tu namjenu do sada u cijeloj Hrvatskoj, za devet gradova, dodijeljeno oko 70 milijuna eura.

„To je zaista veliki investicijski ciklus za poboljšanje javnoga gradskog prijevoza, a financiranjem takvih projekata otvorila se mogućnost da Osijek zaista postane metropola jer svaki grad koji nema dobro razvijenu i obnovljenu prometnu infrastrukturu ne omogućuje kvalitetan život svojim građanima.”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković te dodao da će Gradski prijevoz putnika ukupno dobiti 25 novih autobusa, a sada je iz ove grupe 13 autobusa isporučeno njih sedam.

Osvrnuo se i na ostale prometne projekte koji se odvijaju na području grada Osijeka, kao što su obnova tramvajske infrastrukture, projekt vrijedan više od 200 milijuna kuna, zatim izgradnja podvožnjaka u Ulici Sv. Leopolda Mandića, koji se, kao i nabava autobusa, sufinancira europskim sredstvima. Istaknuo je i kako HŽ Infrastruktura radi na obnovi kolodvorske zgrade Osijek te da je u planu nabava deset novih tramvaja iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost za Osijek.

„Rijetko koji grad u Hrvatskoj je sve ovo uspio, sve ove vidove prometa uključiti u investicijski ciklus, u relativno kratkom vremenskom periodu. Kad tome dodamo i završetak Vc koridora i svih ovih obnova državnih cesta i obilaznica koje se grade, mislim da zaista možemo biti svi skupa ponosni.”, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković.