Pušten u promet podvožnjak u osječkoj Ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića

OSIJEK, 25.8.2023.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nazočio je u petak, 25. kolovoza otvorenju podvožnjaka u Ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku.

Osijek je zaista jedinstven po mnogočemu, ali je jedinstven kad govorimo o projektima, poglavito u prometnoj infrastrukturi“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković dodavši kako rijetko koji, odnosno nijedan grad danas u Hrvatskoj ne uključuje sve vidove prometa te ne analizira tolike projekte u svim vidovima prometa koristeći europska i vlastita sredstva. „U tom smjeru ide i ova današnja investicija koju smo nekoliko puta obišli svi zajedno, koja je gotova prije roka“, nastavio je Butković te zahvalio svima koji su vodili projekt i realizirali ga, čime se riješilo to usko grlo odnosno crna točka na postojećem ulazu u grad.

Projekt izgradnje podvožnjaka izveden je za nešto više od 7 milijuna eura i realiziran uz pomoć europskih sredstava, a značajno će doprinijeti unaprjeđenju sigurnosti svih sudionika u prometu te rasteretiti osječku gradsku prometnu mrežu.

Želim zahvaliti Ministarstvu regionalnoga razvoja, koje nam je omogućilo da sve ove prometne projekte kanaliziramo prema cijeloj Hrvatskoj“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture spomenuvši čitav niz drugih projekata u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, kao što je realizacija zadnjih 5 kilometara Vc koridora, nabava 25 novih autobusa, obnova tramvajske infrastrukture i nabava 10 novih tramvaja iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, projekt terminala za rasute terete u luci, obnovljena zgrada željezničkog kolodvora te buduće potpisivanje ugovora za rekonstrukciju terminala odnosno zgrade u zračnoj luci. „Vlada Republike Hrvatske i svi mi ostajemo i dalje otvoreni za suradnju, pomoć da i u novoj perspektivi i u novoj budućnosti još snažnije ulažemo ovdje u Osječko-baranjsku županiju i Grad Osijek“, zaključio je svoje obraćanje potpredsjednik Vlade i ministar Butković.

U izjavi za medije nakon svečanosti otvorenja podvožnjaka potpredsjednik Vlade i ministar Butković osvrnuo se i na ulaganja u željeznicu te je naglasio kako će u sljedećih desetak godina najviše sredstava biti uloženo upravo u željezničku infrastrukturu. „Mi ćemo sada sve snage koncentrirati na obnovu željezničke infrastrukture, na velike projekte“, nastavio je Butković  dodavši kako nam europski fondovi jako puno pomažu da sada uz pomoć njih obnavljamo i željezničku infrastrukturu.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića svečanosti otvorenja osječkog podvožnjaka nazočili su i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, osječki gradonačelnik Ivan Radić, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i drugi.