Šibenik će dobiti novi pomorsko-putnički terminal

U sklopu projekta ‘Renesansa na hrvatskoj obali’ kroz koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture do sada dodijelilo više od 900 milijuna kuna za obnovu malih luka, danas je u Šibeniku potpisan važan ugovor.

Riječ je o projektu ‘Dogradnja gata Vrulje u sklopu pomorsko-putničkog terminala u luci Šibenik’ koji čini treću fazu ranije započetog projekta modernizacije infrastrukture šibenske luke, dok je kroz prvu i drugu fazu projekta završena izgradnja vezova za međunarodni i domaći pomorski promet.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su državni tajnik u Ministarstvu  mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Tomislav Petric i ravnatelj Lučke uprave Šibenik, Čedo Petrina. Tom je prilikom državni tajnik Bilaver istaknuo: „Ovo je već 15. projekt u sklopu velikog ciklusa ulaganja europskih sredstava u luke kojeg smo pokrenuli 2017. godine, a samo na području Dalmacije ulažemo u luke na Kapriju, Korčuli, Braču, Pašmanu, Dugom otoku, Dubrovniku i Koločepu. Svi ovi projekti dio su kontinuiranog ulaganja Ministarstva koje iz godine u godinu ulaže sve veća sredstva u razvoj i modernizaciju lučke infrastrukture. Ovakvi projekti su još važniji kada znamo da su luke od nemjerljivog značaja za ljude koji žive na otocima i u priobalju, a upravo ovakvi projekti omogućit će njihovo bolje povezivanje, ali i gospodarski razvoj.“

Državni tajnik Josip Bilaver i ravnatelj Lučke uprave Šibenik Čedo Petrina potpisuju Ugovor

Predmet financiranja danas potpisanog ugovora je izgradnja nove zgrade putničkog terminala na gatu Vrulje koji podrazumijeva i uređenje prometnih površina i instalacija. Novi putnički terminal predviđa odvojene prostore domaćeg i međunarodnog prometa što će značajno utjecati na protočnost prometa, a trajektni promet također će biti odvojen od prometa brodova na kružnim putovanjima. Na pristupnim prometnicama, parkiralištima i čekališnim prostorima u zgradi bit će odvojen namjenski prostor za autobuse i taksi službe namijenjene kruzerima koji trenutno, kada nisu odvojeni od prostora za trajektni promet, stvaraju veliku prometnu zakrčenost. Osim toga, novi pomorsko-putnički terminal bit će zaštićen od vremenskih neprilika, a putnicima će nuditi i prostor za odlaganje prtljage kao i cijeli niz ugostiteljskih usluga.

Ukupna vrijednost investicije procijenjena je na 62 milijuna kuna, dok Ministarstvo kroz navedeni program financira 32,2 milijuna kuna prihvatljivih troškova koje najvećim dijelom osigurava iz EU sredstava, odnosno iznos od 27,4 milijuna kuna. Ostatak prihvatljivih troškova osiguran je kroz proračunska sredstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Vizualizacija terminala s obalne strane

Vizualizacija trijema zgrade terminala