Stvoreni preduvjeti za početak radova na projektu „Modernizacija tramvajske infrastrukture na području Grada Osijeka“

OSIJEK, 29.9.2021.

Na tramvajskoj postaji kod Perivoja kralja Tomislava, svečano je potpisan Ugovor vrijedan 127 milijuna kuna između tvrtke Naručitelja GPP Osijek i Izvođača Swietelsky za izvođenje radova na projektu „Modernizacija tramvajske infrastrukture na području Grada Osijeka“.

Predmet ugovora je rekonstrukcija 9,5 km tramvajske pruge s ciljem potpune zamjene donjeg ustroja pruge, uz ugradnju najmodernijih rješenja na tračnicama koja će osigurati pouzdan javni prijevoz te stabilnost i trajnost kolosijeka. Na popisu planiranih aktivnosti također nalazi se izgradnja 23 nove tramvajske postaje koje će biti prilagođene osobama s invaliditetom.

Izvođenje radova na drugoj komponenti projekta modernizacije – ispravljačkim stanicama, kontaktnoj mreži i mreži podzemnih kablova – ugovoreno je u srpnju s konzorcijem Končar – Colas Rail. Kombinirana vrijednost izgradnje nove tramvajske infrastrukture penje se iznad 267 milijuna kuna, od čega se europskim sredstvima financira oko 170 milijuna.

Novoizgrađena infrastruktura otvorit će vrata sljedećoj investiciji u Osijeku, a to je nabava novih modernih tramvaja koji će doprinijeti povećanju razine usluge javnog prijevoza.

U proteklih nekoliko godina na području Osijeka provode se projekti nabave novog voznog parka GPP Osijek. Zastarjeli i neudobni autobusi zamijenjeni su modernim, sigurnim i ekološki prihvatljivijim vozilima. Stvaranje sustava javnog gradskog prijevoza po mjeri 21. stoljeća dobilo je svoj nastavak ulaganjem u tramvajsku infrastrukturu.

„Realizacija ovog najvećeg projekta modernizacije javnog gradskog prijevoza u Hrvatskoj dogovorena je još 2017. godine na sjednici Vlade RH u Osijeku. Kao što znamo, 2019. nabavljeno je 12 novih autobusa, dolazi nam još 13 modernih autobusa, a sada stvaramo preduvjete da moderniziramo tramvajsku mrežu“, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivo Radić.

Direktor GPP-a Mario Šapina naglasio je kako je svrha građevinskih radova podići komunalnu uslugu javnog prijevoza na razinu najrazvijenijih zapadnoeuropskih zemalja tako da vožnja bude sigurnija, komfornija i pouzdanija uz pozitivni efekt za okoliš.