Svečano obilježeno spajanje mosta na rijeci Savi kod Svilaja

SVILAJ, 28.2.2019.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je u društvu zamjenika ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saše Dalipagića i predsjednika Uprave Hrvatskih autocesta Borisa Huzjana obišao gradilište mosta Sava kod Svilaja, povodom završetka bitne faze izgradnje – polaganja zadnjeg dijela čelične konstrukcije mosta kojom su povezane hrvatska i bosansko-hercegovačka obala.

Most Svilaj ključan je objekt na međunarodnom pan-europskom cestovnom koridoru Vc: Budimpešta – Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče i kontaktna točka autocestovne mreže Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Produkt je zajedničke investicije dviju zemalja u vrijednosti od 22,3 milijuna eura, a izgradnju s hrvatske strane koordiniraju Hrvatske autoceste d.o.o.

Ministar Oleg Butković komentirao je napredak radova: „Danas smo ovdje jer je došlo do spajanja nizvodnog dijela mosta, kako bi obilježili značajan trenutak u gradnji ovog infrastrukturnog projekta. A ono što očekujemo je da se radovi nastave ovakvim intenzitetom i da u ovoj godini, negdje na jesen, otvorimo most koji je prevažan za obje države, a koji se nalazi na Vc koridoru – koridoru koji će, osim spajanja dvije države, povezati Budimpeštu s Pločama što nam je u interesu.“

Ravnopravna suradnja na projektu koja na obje države raspoređuje po 50 % tereta financiranja zasnovana je na bilateralnom Sporazumu između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na koridoru Vc. Hrvatski dio financira se pomoću 7.2 milijuna eura EU sredstava iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), i zajma Europske investicijske banke.

Obje delegacije dočekale su simbolično premošćivanje Save s optimizmom: „Nakon dvije i pol godine dvije susjedne, prijateljske zemlje su spojene, i to je ono što nas raduje i veseli“, rekao je Saša Dalipagić, zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Ciljevi izgradnje 660-metarskog mosta Svilaj uključuju uklanjanje cestovnog uskog grla na rijeci Savi, skraćenje putovanja za osobna i teretna vozila, smanjenje troškova prijevoza robe između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, smanjenje operativnih troškova vozila i povećanje prijevoznih kapaciteta, smanjenje broja prometnih nesreća, smanjenje utjecaja emisija i poboljšanje razine usluge. Okončanjem radova na mostu dovršit će se gradnja 59-kilometarske dionice Beli Manastir – Osijek – Svilaj u punom profilu autoceste A5 s graničnim prijelazom, kao što je istaknuo predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan.

Prilikom posjeta gradilištu bilo je riječi i o nadolazećim radovima na koridoru Vc: „Hrvatske autoceste su otvorile natječaj i uskoro će odabrati izvođača radova za dio prema Belom Manastiru i očekujemo da će Hrvatska svoj dio trase izgraditi do točke spoja s Mađarskom kroz dvije godine.“, objašnjava ministar Butković i dodaje kako je s Mađarskom već dogovorena kontaktna točka, a projektna dokumentacija je u izradi.

FOTO: Hrvatske autoceste d.o.o.
FOTO: Hrvatske autoceste d.o.o.