Tri nova elektromotorna vlaka puštena u promet

ZAGREB, 21.12.2022.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je u srijedu, 21. prosinca 2022. godine na svečanosti povodom puštanja u promet tri nova elektromotorna vlaka HŽ Putničkog prijevoza. Vlakovi za gradsko-prigradski prijevoz vozit će na relaciji Savski Marof – Zagreb GK – Dugo Selo, a na prvu vožnju su krenuli sa zagrebačkog Glavnog kolodvora.

U sklopu projekta „Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima“, koji se sufinancira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., bit će proizveden ukupno 21 vlak (11 vlakova za gradsko – prigradski i 10 vlakova za regionalni prijevoz) koji će voziti na elektrificiranim prugama u Republici Hrvatskoj.
Danas smo ovdje radi provedbe realizacije jednog vrlo bitnog projekta sufinanciranog iz Kohezijskog fonda. Ovo su prva tri isporučena vlaka od 21 vlaka“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuvši da u ovom projektu svjedočimo da je jedna domaća uspješna tvrtka prošla na javnom natječaju i koristi europska sredstva. „Mi smo u ovoj 2022. godini imali realizaciju i ostvarenja velikih prometnih projekata, od Pelješkog mosta, dovršenja 5 C koridora do čitavog niza drugih projekata koje uspješno provodimo. Obnova željezničke infrastrukture i voznog parka ključni su projekti i projekti koji će zapravo obilježiti sljedećih desetak do dvanaest godina kada govorimo o prometnoj infrastrukturi“, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture te dodao kako će, u tom smislu, sva sredstva koja su nam na raspolaganju najvećim dijelom biti usmjerena na realizaciju i obnovu željezničke infrastrukture i nabavu novih vlakova.
Nakon ova tri, slijedi nam puštanje u promet još 18 elektromotornih vlakova. I tu nećemo stati. Do 2032. predviđena je nabava još šezdesetak novih vlakova tako da ćemo obnoviti kompletan vozni park te kvalitetu i udobnost prijevoza dići na najveću moguću razinu“, istaknuo je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić, dok je predsjednik Uprave KONČAR – električnih vozila Josip Ninić napomenuo da je vlak projektiran u skladu s važećim standardima koji se primjenjuju u proizvodnji vozila za prijevoz putnika u Europi.
Vlakovi su četverodijelne niskopodne kompozicije opremljene rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima i prostorom za bicikle, a putnički prostor je pod videonadzorom. Ukupni kapacitet vlaka je veći od 500 sjedećih i stajaćih mjesta, a uz vizualne i audionajave kolodvora i stajališta, putnicima u vlaku omogućen je besplatan pristup internetu.
Dodajmo kako je cilj projekta poboljšanje lokalne i regionalne povezanosti te mobilnosti radi boljeg pristupa tržištu rada i uslugama u funkcionalnim centrima, kao i osiguranje kvalitetnijeg željezničkoga putničkog prijevoza. Novi vlakovi putnicima će pružiti veću udobnost, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz i na taj način poboljšati konkurentnost pruženih putničkih usluga.