U Crikvenici svečano predstavljen projekt dogradnje luke vrijedan oko 33 milijuna kuna

CRIKVENICA, 15.2.2019.

Predstavljanje projektaDogradnja luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luka Crikvenica“ s prigodnom svečanosti održano je danas prijepodne u Hotelu ‘Esplanade‘ u Crikvenici.

Događaju su nazočili Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu i Mario Kružić, ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica.

Modernizacija i proširenje infrastrukture u luci Crikvenica obuhvaćaju novi zapadni lukobran, dogradnju zaštitnog T-gata i sidrenog sustava, ugradnju električnih instalacija, sustava vodoopskrbe i zaštite od požara, te premještanje redovite županijske brodske linije Crikvenica-Šilo (otok Krk) na novi vez. Ovime će biti ostvaren veći stupanj kontrole nad plovidbenim uvjetima i stupnjem zakrčenosti luke, potencijalnim uzročnicima pomorskih nesreća u lučkom akvatoriju, dok će nesmetano prometovanje spomenute linije – od iznimne važnosti za lokalno stanovništvo – biti zajamčeno. Projekt je vrijedan 32.788.161,22 kuna, a izvor financiranja za 85 posto te vrijednosti su bespovratna sredstva europskog Kohezijskog fonda.

Zastupnik Europskog parlamenta Tonino Picula na predstavljanju je istaknuo upravo mogućnosti europskih fondova u sufinanciranju projekata, naglasivši nužnost kvalitetne pripreme za apliciranje na natječaj i preporučivši drugim lučkim upravama primjer Crikvenice .

Zadovoljstvo projektom dogradnje luke Crikvenica izrazio je župan Zlatko Komadina, koji je zahvalu upućenu svima zaslužnima za ostvarenje projekta popratio riječima: „Ovaj je projekt dio najveće investicije u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije, na što zaista možemo biti ponosni. Drago mi je što zajedničkom suradnjom možemo doprinijeti razvoju naših otoka.“

Ministar Oleg Butković i ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica, Mario Kružić, bili su suglasni u prepoznavanju gospodarskog i društvenog aspekta projekta u svojim obraćanjima: „Ponosan sam što je Županijska luka Crikvenica dio ovog važnog projekta. Ostvarenjem investicijskog ciklusa doprinijet ćemo daljnjem razvoju lokalnog gospodarstva i turizma povezivanjem otoka Krka u širu prometnu mrežu, ali i znatnom unaprjeđenju kvalitete života naših sugrađana.“ – napomenuo je ravnatelj Kružić, a ministar je označio projekt kao sastavni dio renesanse na hrvatskoj obali.

Dogradnja luke nastoji odgovoriti na prometne, sigurnosne i ekološke izazove koje pred luku Crikvenica postavljaju izrazito nepovoljni vremenski i hidrološki uvjeti za vrijeme zimskih mjeseci, kao i pritisak turizma. Dio je niza projekata u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, strateške osnove za korištenje sredstava iz EU fondova, koji svojom realizacijom nastoje omogućiti integriranost hrvatskih otoka, unaprijediti preduvjete za zapošljavanje, obrazovanje i pristup medicinskoj skrbi njihovih stanovnika i eliminirati ključne prepreke za lokalni gospodarski rast.