U Iloku potpisan predugovor za projekt obilaznice Apševaca i Lipovaca

ILOK, 6.03.2019.

Potpisivanjem predugovora za projekt izgradnje obilaznice Apševaca i Lipovaca, u Iloku je danas uspješno započela realizacija prve faze buduće Srijemske transverzale.

Predugovor su, u nazočnosti  ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, potpisali pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić.

Projekt Izgradnje obilaznice Apševaca i Lipovaca uključuje izgradnju spojnih cesta i rekonstrukciju državne ceste D57 u zoni čvorišta, te izgradnju mosta preko rijeke Bosut. Pored toga projektom je predviđena i sanacija opasnog mjesta na državnoj cesti D57 i to u svrhu poboljšanja cestovne sigurnosti i smanjenju broja nesreća sa materijalnom štetom te ozlijeđenim i poginulim osobama.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 120,8 milijuna kuna, od čega 98,4 milijuna kuna iznose prihvatljivi troškovi koji će se sufinancirati iz EU fondova.

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver ističe kako Ministarstvo u prometne projekte samo na području Slavonije ulaže 1,3 milijarde kuna,  a od toga se iznosa čak 690 milijuna kuna odnosi na projekte na području Vukovarsko-srijemske županije.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić projekt izgradnje Srijemske transverzale smatra značajnim jer će područje Iloka i Zapadnog Srijema izvući iz prometne izolacije.