U Veloj Luci otvoren novi pomorsko-putnički terminal

VELA LUKA, 12.1.2024.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u petak, 12. siječnja u Veloj Luci na otoku Korčuli gdje je nazočio svečanosti otvorenja novog pomorsko-putničkog terminala vrijednog 14,8 milijuna eura. U sklopu projekta, koji je dio velikog ciklusa ulaganja u lučku infrastrukturu diljem Jadrana, uređeno je 515 metara obalne trase te su izgrađena tri nova trajektna veza, a radovi su obuhvaćali premještanje luke iz centra Vela Luke u novi pomorsko-putnički terminal s ciljem povećanja kapaciteta i smanjenja zakrčenosti luke.

„Zaista je veliki dan danas za Vela Luku, za Korčulu i Dubrovačko-neretvansku županiju. Ovo je jedan od najvećih projekata koji je obilježio prošlu financijsku perspektivu, jer je riječ o projektu koji je financiran iz europskih fondova“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković zahvalivši Županijskoj lučkoj upravi, županu i potpredsjedniku Vlade Bačiću na realizaciji ovog važnog projekta.

U sklopu pomorsko-putničkog terminala Vela Luka izgrađen je terminal s ukupno četiri veza, od čega je jedan vez od 150 metara, dva od 70 metara s rampama te jedan vez od 40 metra. Na 18.685 m2 zaobalne površine nalaze se stajanke za čekanje za ukrcaj 350 automobila, 3 autobusna stajališta, 4 taksi stajališta te 20 parkirnih mjesta.

„Osim ovog terminala za Vela Luku, kroz jedno dva mjeseca doći će i novi brod. Jadrolinija je nabavila novi brod koji će se zvati Vela Luka i on će prometovati na liniji ovdje od Vela Luke prema Splitu“, istaknuo je Butković izrazivši zadovoljstvo što je Jadrolinija, kao najveći hrvatski brodar, krenula u modernizaciju i nabavku novih brodova i iz europskih fondova i na alternativni pogon te što se paralelno s izgradnjom infrastrukture ide i u modernizaciju flote.

Osvrnuvši se na prometnu infrastrukturu na jugu Hrvatske, Butković je podsjetio na raspisani natječaj za gradnju autoceste od Ploča do Dubrovnika te je dodao kako nas uskoro očekuje i gradnja brze ceste, ali i luke Perna te obilaznice Orebića, čime se nastavlja sa snažnim ulaganjima na jugu Hrvatske.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je kako se još prije 18 godina krenulo s realizacijom projekta, kao i da otvaranjem ovog terminala ne prestaje ulaganje, jer je u visokoj fazi realizacija još jedne luke na istočnom dijelu otoka, na lokaciji Polačište.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić je rekao da je novootvoreni terminal samo jedan od projekata povezivanja te županije s obzirom da ne rade samo cestovno povezivanje već i povezivanje otoka. Spomenuo je da su do sada završeni projekti Donje Čelo na Koločepu, Trpanj, Drače, Duba Pelješka te Dominče, a sada su još u realizaciji, odnosno pri kraju Cavtat, Ubli i Polačište.

Prilikom svečanosti otvorenja novog terminala u Veloj Luci uplovio je i prvi trajekt – Petar Hektorović.