Završna konferencija projekta ‘Izgradnja i unapređenje infrastrukture u luci Slavonski Brod’

SLAVONSKI BROD, 16.6.2021.

U srijedu, 16. lipnja 2021. godine u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Slavonskom Brodu održana je završna konferencija EU projekta “Izgradnja i unapređenje infrastrukture u luci Slavonski Brod”.

Lučka uprava Slavonski Brod, uz podršku CINEA-e (Izvršna agencija za klimu, inovacije i mreže), DG MOVE te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, organizirala je konferenciju povodom predstavljanja rezultata, provedenih aktivnosti i ostvarenih ciljeva projekta te kao osvrt na sve što je učinjeno tijekom razdoblja trajanja projekta od 11. ožujka 2017. godine do 31. svibnja 2021. godine.

Na konferenciji su sudjelovali ravnatelj Lučke uprave Slavonski Brod Marijan Jurić, ravnateljica Uprave unutarnje plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Duška Kunštek, načelnik Općine Klakar Tomislav Pendić, voditelj jedinice CEF – Promet Cristóbal Millan de la Lastra i Europska koordinatorica osnovne mreže Rajna-Dunav Inés Ayala Sender.

Glavni ciljevi projekta su nadogradnja osnovne lučke infrastrukture, preusmjeravanje tereta s ceste i željeznice na unutarnje plovne putove, poticanje integracije unutarnjih plovnih putova u prometnu mrežu Europske unije i u logistički lanac, povećanje kapaciteta luke i razvoj gospodarskih aktivnosti i operativnih mogućnosti luke, a sve u cilju poboljšanja uvjeta za rad operativnog dijela luke, povećanja količine tereta za pretovar, ali i pokretanja industrijskog razvoja.

Vrijednost projekta iznosi 109.522.655,89 kuna + PDV i dijelom se sufinancira u okviru trećeg poziva CEF-a (Instrument za povezivanje Europe), u području prometa u iznosu od 56,74% prihvatljivih troškova ili 49.693.057,50 kuna, dok je ostatak osiguran kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj te iz vlastitih sredstava.

Ravnatelj Lučke uprave Slavonski Brod Marijan Jurić ugostio je prisutne sudionike te se zahvalio svima koji su sudjelovali na ovom projektu istaknuvši zadovoljstvo što je projekt uspješno priveden kraju i spreman za carinsku slobodnu zonu.

Ravnateljica Kunštek je istaknula kako je Savski plovni put jedan od najvažnijih hrvatskih plovnih puteva u TNT mreži te da je luka Slavonski Brod od izuzetne važnosti, kao i od europskog značaja.

Po završetku konferencije održan je posjet izgrađenoj luci Slavonski Brod.