ZET obnavlja vozni park s novih 65 autobusa

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i Predsjednica Uprave društva Zagrebački električni tramvaj d.o.o. Ljuba Romčević Žgela potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Nabava 65 autobusa za ZET d.o.o.“ Ugovor je stupio na snagu 10. lipnja 2021. godine.

Predmet Ugovora je dodjela 122.737.702,16 kuna bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda za financiranje nabave 65 autobusa EURO VI norme i to 20 zglobnih gradskih niskopodnih, 20 klasičnih gradskih niskopodnih te 25 klasičnih gradskih poluniskopodnih autobusa. Novi autobusi zamijenit će jednak broj starih i neprikladnih autobusa niske EURO II i EURO III norme, koji će se rashodovati. Njihovim rashodom direktno će se utjecati na smanjenje ispuštanja visokih količina CO2, ugljikovodika, dušikovih oksida i krutih čestica, odnosno na smanjenje štetnog utjecaja na okoliš.

Ukupna vrijednost projekta je 180,5 milijuna kuna, a novih 65 autobusa postat će dio zagrebačke prometne svakodnevice najkasnije do kraja 2023. godine.

ZET-u je u uspješnoj pripremi projekta i prijavi na Drugi poziv za sufinanciranje nabave autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza pomoglo iskustvo na prethodnim projektima sufinanciranim iz EU fondova. U listopadu 2017. godine zagrebački je prijevoznik tako ostvario nabavu 15 autobusa ukupne vrijednosti  42,5 milijuna kuna, dok od studenoga 2020. godine raspolaže s dodatnih 29 autobusa vrijednih 55,8 milijuna kuna. Najveći ZET-ov EU projekt, vrijedan 259,6 milijuna kuna, je „1.faza modernizacije tramvajske infrastrukture u gradu Zagrebu“. Obuhvaća modernizaciju 11 dionica tramvajske pruge (radovi su završeni), izradu Studije razvoja tramvajskog prometa u gradu Zagrebu te modernizaciju tri ispravljačke stanice.

Zbroji li se iznos doprinosa za prethodna tri projekta, te za najnoviji projekt nabave 65 autobusa, ZET je između 2017. i 2021. godine za obnovu voznog parka i modernizaciju tramvajske infrastrukture ostvario potporu iz Kohezijskog fonda u iznosu od čak 364.326.278,30 kuna. Provedba sva četiri projekta odvija se u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, unutar prioritetne osi Povezanost i mobilnost u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.