Potpisani ugovori za razvojne projekte luke Rijeka financirane kroz CEF Instrument

19.04.2018. Rijeka

Danas je u Guvernerovoj palači u Rijeci održano svečano potpisivanje ugovora za razvojne projekte u luci Rijeka.

Naime, tijekom protekle četiri godine, kroz tri objavljena poziva Instrumenta za povezivanje Europe – CEF, Hrvatska je sa 32 odobrena projekta uspjela povući čak 93% alociranih sredstava ili oko 3,2 milijarde kuna iz ovog Instrumenta. Pritom se čak 2,6 milijardi kuna odnosi na projekte Riječkog prometnog pravca, kako željezničke, tako i one u riječkoj luci.

Tako je na današnjoj svečanosti potpisan ugovor za izvođenje radova na projektu „Razvoj multimodalne platforme u Luci Rijeka i povezivanje s kontejnerskim terminalom Jadranska vrata“, Sporazum o uređenju međusobnih odnosa pri izvođenju radova u sklopu projekta „Rekonstrukcija željezničkog kolodvora Rijeka Brajdica“ – Izgradnja novog izvlačnjaka te Ugovor za tehničku pomoć u dizajnu i implementaciji Port Community System za projekt „Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – informatički sustav lučke zajednice“.

U sklopu navedenih projekata predviđena je rekonstrukcija željezničkog kolodvora i unaprjeđenje povezanosti željeznice u luci Rijeka na osnovnoj mreži, potpora prebacivanju kontejnerskog tereta sa cestovnog na željeznički te nadogradnja infrastrukture na kontejnerskom terminalu Brajdica. Ukupna vrijednost svih projekata je gotovo 539 milijuna kuna a ona će imati dugoročan i značajan utjecaj na konkurentnost luke Rijeka, kao i na sve buduće planove razvoja luke Rijeka- kao naše najveće luke i polazne točke prometnog koridora Europske unije, a iz koje će se teret prevoziti, moderniziranim željezničkim prugama dalje prema Europi.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.