Sredstvima EU do boljeg javnog prijevoza: Rijeci dodijeljeno bespovratnih 38 milijuna kuna za nabavu 22 nova autobusa a Cresu 39,2 milijuna kuna za obnovu luke

Rijeka, 23.07.2018.

Ugovore za nabavu 22 nova autobusa Autotroleja potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric, i direktor Komunalnog društva Autotrolej Marin Rajčić. Vrijednost nabave je 38 milijuna kuna, riječ je o bespovratnim EU I nacionalnim sredstvima, a obnova voznog parka dio je novog ciklusa jačanja sustava javnog prijevoza na području Rijeke i riječkog prstena.

Uz potpisnike, svečanom potpisivanju Ugovora prisustvovali su i državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Spomenka Đurić, pomoćnici ministra mora, prometa i infrastrukture te gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel.

Prilikom potpisa ovog ugovora, direktor Autotroleja Marin Rajčić naveo je da će do 2020. godine za riječki javni prijevoz biti nabavljena 54 nova autobusa čime će se steći uvjeti za rashod 60 starih vozila, a prosječna starost voznog parka smanjit će se s 11 na 6 godina.

“U svibnju 2017. godine objavili smo natječaj ukupne vrijednosti 315 milijuna kuna za nabavku novih autobusa i s ovim, današnjim ugovorom od 38 milijuna kuna, dostigli smo iznos od ukupno potpisanih 222 milijuna kuna za nabavu autobusa.”, rekao je uoči potpisivanja Ugovora ministar Oleg Butković i pojasnio kako su do sada ovakvi ugovori potpisivani i u drugim hrvatskim gradovima. Naime, riječ o je o projektu kojim se iz EU sredstava planira nabava ukupno oko 170 autobusa za devet gradova diljem Hrvatske. Tako su sredstva već dodijeljena Zagrebu, Splita, Vinkovcima, Osijeku, a planiraju se i gradovima Puli, Sisku, Zadru i Dubrovniku.

“Mislim da je to dobra stvar jer ćemo ovakvim projektom nabavke novih autobusa omogućiti i povećanje kvalitete usluge, smanjenje negativnog utjecaja na okoliš i naravno zamijeniti vozni park što će biti sigurno na korist naših građana u Rijeci i u drugim hrvatskim gradovima.”, zaključio je ministar Butković te još jednom istaknuo da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, uz pomoć i veliku podršku Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova i uz zahvalu ministrici Gabrijeli Žalac, ugovorilo ukupno oko 14 milijardi kuna vrijedne projekte, a tu su i nabava autobusa, izgradnja luka, željezničkih pruga i mnogih drugih.

Nakon potpisa ugovora za nove autobuse u Rijeci, ministar Butković se zajedno sa svojim suradnicima uputio na otok Cres gdje je potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres“ ukupne vrijednosti 39,2 milijuna kuna, od čega će se iz Kohezijskog fonda financirati 29,2 milijuna kuna. Ulaganje se odnosi na izgradnju vanjskog lukobrana ukupne dužine oko 185 metara i širine oko 6 metara koji će služiti za prihvat linijskih putničkih brodova te uređenje kopnenog dijela luke dužine oko 280 metara što čini uski obalni pojas tj.  pješačku vezu s središtem grada.

Navedeni ugovor je dio investicijskog ciklusa tj. plana razvoja luka otvorenih za javni promet  Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2020. koje provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture unutar kojeg lukama koje povezuju otoke stoji na raspolaganju 176,5 milijuna kuna od kojih je 104,7 milijuna kuna već ugovoreno.

 

Foto: Ivica Tomić/Novi list

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.